Υπηρεσίες

Υπηρεσίες

Ο ποδολόγος ασχολείται με την διάγνωση και περιποίηση των παθολογικών καταστάσεων των δακτύλων, νυχιών και πελμάτων και διαπιστώνει βλάβες και αλλαγές στο πόδι, οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Λειτουργεί επικουρικά με τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Ονυχοκρύπτωση

H ονυχοκρύπτωση είναι μια σοβαρή και επώδυνη βλάβη. 

Τμήμα της ονυχαίας πλάκας εισχωρεί για κάποιον λόγο στα μαλακά μόρια και προκαλεί έντονο άλγος, οίδημα, ερυθρότητα έως και φλεγμονή. 

Η δυστροφία αυτή αφορά βασικά τα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού και είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Πολλές φορές συνυπάρχει ονυχογρύπωση με ονυχομυκητίαση.

Η βλάβη αυτή είναι συχνή και προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. 

Τα αίτια πρόκλησης της πάθησης μπορεί να είναι ιδιοπαθή η δευτερογενή όπως: 

 • Η λάθος κοπή των νυχιών(παρωνυχίδα)
 • Οι διάφορες δυσμορφίες
 • Δυσπλασία νυχιών(οστρακοειδές, ελικοειδές)
 • Παχυονυχία
 • Κοιλονυχία
 • Ονυχομυκητίαση-Ψωρίαση
 • Υπερπλασία-Υπερτροφία μεγάλου δακτύλου
 • Τα στενά υποδήματα

Αποτέλεσμα της είσφρησης είναι η εμφάνιση κοκκιώδους ιστού στην προσβαλλόμενη αύλακα με συχνά εκροή ορού ή και πύου.

Ο ποδολόγος μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά, αφαιρώντας ανώδυνα και αναίμακτα το τμήμα που εισχωρεί και προκαλεί την βλάβη, προλαμβάνοντας έτσι τυχόν μολύνσεις, και σε δεύτερη φάση τοποθετείτε ειδικό διορθωτικό έλασμα για την σωστή καθοδήγηση του νυχιού προς το ελεύθερο άκρο.

Με τον τρόπο αυτό και μετά από 3-4 αλλαγές του ελάσματος ανά 40 μέρες, έχουμε διόρθωση της ονυχαίας πλάκας και αποτελέσματα που με καμία άλλη μέθοδο και τεχνική δεν καταφέρναμε να έχουμε μέχρι τώρα.

Ορθονυχία

Είναι η τεχνική που βοηθάει τον ποδολόγο να επανορθώσει την λανθασμένη ροπή του νυχιού, χρησιμοποιώντας νάρθηκες μεταλλικούς η υαλοειδείς.

Ο νάρθηκας έχει την ιδιότητα να κρατάει τα πλάγια τμήματα του νυχιού και να τα εμποδίζει να απομακρυνθούν από την οριζόντια θέση τους.

Απομακρύνοντας έτσι το νύχι από την φλεγμονή και επαναφέροντας το στο αρχικό του σχήμα, επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου και η ίαση της περιοχής.

 Η θεραπεία αυτή στοχεύει σε ένα μόνιμο αποτέλεσμα και διαρκεί 12-24 μήνες.

Περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η ορθονυχία

 • Παραμορφώσεις της κυρτότητας των Ονύχων (Ονυχοκύρτωση).
 • Σε νύχι που έχει εισχωρήσει στη μία ή και στις δυο πλευρές της εγγύς ονυχαίας πτυχής.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, έπειτα από τραυματισμό του νυχιού.

(σημ: To αποτέλεσμα μιας θεραπείας μπορεί να είναι διαφορετικό μεταξύ των ασθενών και ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επαναληφθεί στο μέλλον).

Ονυχομυκητιάσεις

Εκτός από το ότι η ύπαρξη τους είναι αντί αισθητική μπορεί να είναι και ενοχλητική διότι παραμορφώνονται τα νύχια προκαλώντας πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές και επικίνδυνες δευτερογενείς λοιμώξεις ιδιαίτερα στους διαβητικούς ασθενείς.

Οι μύκητες είναι παθογόνοι και μη και στην ανάπτυξη τους παίζει σημαντικό ρόλο η υγρασία. Οι μύκητες προσβάλουν τα νύχια κυρίως ατόμων μεταξύ 35 έως 75 ετών, σπάνια τους νεότερους, και περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.
Αυτό βέβαια τα τελευταία χρόνια έξ´αιτίας των βερνικιών και των διαφόρων απρόσεχτων επαγγελματιών, έχει την τάση να ανατρέπεται και να υπερισχύουν οι γυναίκες.

Οι μύκητες στα νύχια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που πηγαίνουν συχνά σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια, ή ντους, και σε άτομα που ιδρώνουν πολύ διότι οι μύκητες αυτοί ανάπτονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

Η μόλυνση των νυχιών συχνότερα εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών και ξεκινά με μια μικρή, λευκή ή κίτρινη κηλίδα κάτω από τα προσβεβλημένα νύχια.
Όπως με τις περισσότερες ασθένειες είναι ευκολότερη η θεραπεία του μύκητα των νυχιών όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

Καθώς η λοίμωξη προχωράει σε βάθος και ο μύκητας συνεχίζει να τρέφεται από την κερατίνη (βασική πρωτεΐνη του νυχιού και του δέρματος), το νύχι αρχίζει πρώτα να αλλάζει χρώμα, χάνει την γυαλάδα του, και γίνεται από υπόλευκο σε έντονο κίτρινο.

Το νύχι στη συνέχεια γίνεται εύθρυπτο και εύθραυστο και ευαίσθητο.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποκόλληση του νυχιού εντελώς από την κοίτη του.

Ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει μια τέτοια λοίμωξη μόνος του και αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα απο την αρχή μπορεί να ειναι χρονοβόρα, πράγμα που οδηγεί σε μόνιμες βλάβες των νυχιών ή σε ακόμα χειρότερα επικίνδυνες δευτερογενείς μολύνσεις.

Οι ασθενείς που έχουν ήδη αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχουν από διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μολύνσεις.
Θεραπευτικές μέθοδοι για τους μύκητες των νυχιών Όπως θα αναμενόταν με μια τόσο σχετικά συχνή νόσο, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι και φάρμακα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της μυκητίασης.

Η θεραπεία για το μύκητα των νυχιών μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα σε συνδυασμό με καθαρισμό της άρρωστης περιοχής από ποδολόγο ή από του στόματος φάρμακα (αντιμυκητιασικά) τα οποία χορηγούνται από τον αρμόδιο γιατρό. Οι μολύνσεις στα νύχια των ποδιών είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν επειδή το νύχι μεγαλώνει πιο αργά.

Επιπλέον, το υγρό και ζεστό περιβάλλον των παπουτσιών βοηθούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των. Αν σταματήσει η θεραπεία του μύκητα των νυχιών πριν την ολοκλήρωση της θεραπείας, τα επιφανειακά συμπτώματα εμφανίζονται ξανά πιο έντονα, καθώς η μόλυνση στη ρίζα των νυχιών έχει μείνει ανέγγιχτη. Γι αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τον ποδολόγο ή τον γιατρό σας και να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Ακόμη και αν η θεραπεία είναι επιτυχής, ένα νέο νύχι στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, μπορεί να κάνει μέχρι και ένα χρόνο για να αναπτυχθεί. Γι αυτό είναι τόσο σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση αντιμετώπιση της μυκητίασης.

Τα θεραπευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούνται από τον θεράποντα γιατρό για λήψη από του στόματος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όμως φέρουν και επικίνδυνες παρενέργειες.

Πολλοί γιατροί αποφεύγουν να τα χορηγήσουν σε ασθενείς με προβλήματα και ευαισθησία στην καρδιά, το συκώτι, ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν ορισμένα άλλα φάρμακα για να μην ρισκάρουν επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Για αυτούς τους λόγους ,γιατροί και βοτανολόγοι τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει όλο και περισσότερο σε λύσεις με φυσικά θεραπευτικά προϊόντα όπως αιθέρια έλαια, για να καταπολεμήσουν τους μύκητες.

Τα ενεργά συστατικά σε φυσικές και φυτικές θεραπείες του μύκητα των νυχιών, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών αλλά και στη ρίζα τους, χωρίς τις υψηλές τιμές κόστους του φαρμάκου ή τις επικίνδυνες παρενέργειες του.

Τα φυσικά αυτά σκευάσματα επιτρέπουν την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη μελλοντικής επανεμφάνισης της.
Ο συνδυασμός της φθηνής τιμής, αλλά και της ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης σε συνδυασμό με τον ποδολογικό καθαρισμό, τα φυσικά συστατικά, και η έλλειψη επικίνδυνων παρενεργειών έχουν κάνει τα φυσικά αυτά σκευάσματα την καλύτερη λύση για μόνιμη και οριστική απαλλαγή από τον μύκητα των νυχιών ποδιών και χεριών.

Ο Ποδολόγος σας θα σας συμβουλεύσει και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Ρωτήστε μας για το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε και πλέον διατίθεται στην αγορά ή στο e-shop μας

Αποκατάσταση ονυχιαίας πλάκας

Με την συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιούνται ειδικά θεραπευτικά και προστατευτικά προϊόντα που αντικαθιστούν το νύχι, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά κυρίως για την προστασία της κοίτης και κατ΄επέκταση, για την αποφυγή σοβαρών και μόνιμων τραυματισμών.

Άρα αναφερόμαστε στην αισθητική, προστατευτική, αλλά και λειτουργική αποκατάσταση κατεστραμμένων νυχιών.

Δημιουργείται ένα αισθητικά άψογο και οπτικά «φυσικό» νύχι, με επαναδόμηση του κατεστραμμένου, το οποίο αναπτύσσεται μαζί με το φυσικό και μπορεί κανείς να το κόβει, να το λιμάρει και να το περιποιείται όπως θέλει

Δεν παρεμποδίζει τις λειτουργίες των δακτύλων κατά την βάδιση και δεν δημιουργεί καμία ενόχληση στα υποδήματα. Μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.

Ονυχογρύπωση

Η δυστροφία αυτή αφορά βασικά τα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού και είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Πολλές φορές συνυπάρχει ονυχογρύπωση με ονυχομυκητίαση.

Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της πάθησης των νυχιών είναι πως παρουσιάζουν δυσμορφία, παχύνσεις, επιμηκύνσεις, κυματισμούς (νύχια με γραμμές) και κυρτώσεις προς τα πλάγια. Η επιφάνεια τους παρουσιάζει επιμήκεις γραμμώσεις. Η μία πλευρά της μήτρας αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζει την φορά της ανωμαλίας.

Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού, δεν σταματά στο υπονύχιο, αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά μέχρις ότου πάρει ελικοειδή μορφή.

Τα νύχια αυτά μοιάζουν με κέρας ή νύχι αρπαχτικού πουλιού. Η κοίτη των νυχιών υπερτρέφεται και η υπονύχια αύλακα γεμίζει λεπιδώδη κεράτινη μάζα.

Ο Ποδολόγος όμως περιποιείται το υπερτροφικό νύχι προλαμβάνοντας έτσι τυχόν μολύνσεις, λόγω υπερτροφίας και τραυματισμών

Ο Ποδολόγος επίσης προτείνει στον ασθενή κατάλληλα υποδήματα και συστήνει συχνή περιποίηση στο ποδολογικό κέντρο.

Υπερκερατώσεις

Στο πέλμα, στην εξωτερική πλευρά και ιδιαίτερα στην φτέρνα, εμφανίζονται στον κερατοειδή χιτώνα σχισίματα για τα οποία υπάρχουν διάφορες ονομασίες, όπως ραγάδες και σκάσιμο. Αυτά όταν παρουσιαστούν μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο.

Oι υπερκερατώσεις σχηματίζονται στις πιο πολλές περιπτώσεις σαν αντίδραση και προστασία του δέρματος  κατά την συνεχούς πίεση ή τριβή που ασκείται σε αυτό. Σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται τα ακατάλληλα υποδήματα, την έλλειψη περιποίησης, το αυξημένο βάρος σώματος, αλλά και  διάφορες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να παραμορφώσουν το πέλμα.

Μέρη του δέρματος που έχουν την τάση για τέτοια σχισίματα, χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση η οποία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνον στην μηνιαία απομάκρυνση των σκληρύνσεων, αλλά και στην καθημερινή περιποίηση του ασθενούς στο σπίτι.

Με την υπεύθυνη συμβολή του ποδολόγου σας θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αντίστοιχες καταστάσεις και να έχετε όμορφες φτέρνες για το καλοκαίρι.

Κάλοι, μυρμηγκιές

Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις είναι η αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης που οφείλεται κυρίως στα ακατάλληλα παπούτσια.

Ως άμυνα, σχηματίζεται σκληρό δέρμα, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά, σε κωνικό σχήμα, δημιουργώντας ένα σκληρό πυρήνα.
Έχει χαρακτηριστικό έντονο πόνο, ο οποίος προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.

Η αντιμετώπιση των κάλων και των σκληρύνσεων, όπως κάθε πάθηση, απαιτεί τις γνώσεις ενός ειδικού και προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή οποιασδήποτε μόλυνσης ή τραυματισμού.

Οι μοντέρνες φρέζες και η ευχάριστη χρήση του εξειδικευμένου ποδολογικού τροχού, επιτρέπουν μία πολύ πιο γρήγορη και ιδιαίτερα χωρίς πόνο αφαίρεση των κάλων.

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV).  Οφείλονται λοιπόν σε έναν ιό άρα είναι μεταδοτικές. Πρόκειται για καλοήθεις  οι οποίες αναπτύσσονται στο πέλμα και προκαλούν αρκετή δυσφορία έως και έντονο πόνο.

Τα συχνότερα μέρη επιμόλυνσης είναι τα δημόσια ντους, οι πισίνες και κάθε μέρος όπου υπάρχει υγρασία  ζέστη και πολύς κόσμος. Συχνά λόγω της εμφάνισης τους (υπερκεράτωση και σχήμα) και της θέσεως τους, συγχέονται με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού και κατά συνέπεια, των ψευδο-όγκων και του πόνου.  

Αβλαβείς μεν επώδυνες και μεταδοτικές δε, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η αφαίρεση τους γίνεται με διάφορες τεχνικές και μεθόδους. Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες έως την εξάλειψη τους αλλά η αφαίρεση τους είναι αποτελεσματική.

Ορθοπλαστική

Μία παραμόρφωση των δακτύλων αν δεν είναι ακόμη πολύ έντονη, αντιμετωπίζεται με διορθωτική ορθοπλαστική από προϊόντα με βάσει κυρίως τη σιλικόνη. Αυτή η διορθωτική ορθοπλαστική διορθώνει την θέση των δακτύλων. Βοηθά στην ανακούφιση από τους πόνους κι από τις ενοχλήσεις των δακτύλων. Η ορθοπλαστική έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Ατομική προσαρμοστικότητα, διαφορετική σκληρότητα για διαφορετικές προσαρμογές. Σαν σφήνα τοποθετείται στο μεσοδιάστημα του δακτύλου το σιλικονούχο επίθεμα. Τα ορθοπλαστικά επιθέματα πλένονται και καθαρίζονται εύκολα με τα διάφορα μικροβιοκτόνα του εμπορίου.

Διαβητικό πόδι

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων από τον αστράγαλο και κάτω οι οποίες διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς. Επιπλοκές που μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή φροντίδα και πρόληψη, όμως που απειλούν τους διαβητικούς και τους στοιχίζουν συχνά τα άκρα τους. Κάθε μισό λεπτό κάπου στον κόσμο γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτών των επιπλοκών. Οι συνέπειες στην ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής των ατόμων που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό είναι πολύ μεγάλες. Μελέτες έχουν δείξει πως το 15% περίπου των διαβητικών παρουσιάζουν την επιπλοκή. Ο αριθμός των ατόμων με διαβητικό πόδι αυξάνεται, καθώς αυξάνεται και η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη.

Δύο είναι οι μεγάλες βλάβες που προκαλούνται από τον διαβήτη στα πόδια, η διαβητική Νευροπάθεια και η περιφερική Αγγειοπάθεια.

Ο συνδυασμός δε και των δυο καθιστούν το πόδι ευάλωτο και είναι άκρως επικίνδυνος. Η νευροπάθεια, δηλαδή οι βλάβες στα αισθητικά νεύρα καθιστούν το άτομο ανθεκτικό σε πόνο, ζέστη και κρύο. Εκεί είναι και η παγίδα. Μπορεί ο διαβητικός να πατήσει κάτι η να βάλει τα πόδια του πολύ κοντά στην σόμπα η το τζάκι και να μην καταλάβει πόνο η κάψιμο. Η νευροπάθεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ασθενείς και γι αυτό στις εξετάσεις ρουτίνας των διαβητικών δεν πρέπει να παραλείπεται η εξέταση των ποδιών και ειδικά της αισθητικότητας με ειδικά όργανα.
Η πρόληψη της νευροπάθειας είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή μετά την ανάπτυξή της ο ασθενής δύσκολα προστατεύεται καθώς αισθάνεται τα πόδια του ξένα.

Η άλλη παγίδα είναι η Αγγειοπάθεια, η στένωση των αγγείων των κάτω άκρων. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι τα άκρα λόγω της στένωσης σιγά σιγά δεν τροφοδοτούνται φυσιολογικά και αρχίζουν να ανοίγουν πληγές από μέσα προς τα έξω όπως και ενδεχόμενες πληγές επίκτητες να μην κλείνουν και να παίρνουν τεράστιες εκτάσεις.

Εκτός από την έλλειψη της αισθητικότητας που οδηγεί σε μη αντιληπτούς τραυματισμούς, άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η νευροπάθεια συμβάλλει στο διαβητικό πόδι είναι η ξηρότητα του δέρματος και η τροποποίηση της μικροκυκλοφορίας. Η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να προληφθεί με σωστή και συστηματική φροντίδα και καθαρισμό από τον ποδολόγο και την εφαρμογή εξειδικευμένων ενυδατικών σκευασμάτων.

Για την ανίχνευση και το βαθμό παρακολούθησης της αγγειοπάθειας ο τακτικός και μεθοδικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, από τον θεράποντα ιατρό που θα ελέγχει και θα καταγράφει τα ψηλαφητικά ευρήματα στις αρτηρίες των κάτω άκρων, με έλεγχο Doppler και άλλα τεστ.

Η λοίμωξη είναι η συχνότερη τελική αιτία ακρωτηριασμού σε πάσχοντες από διαβητικό πόδι. Καμία λοίμωξη δεν πρέπει να θεωρείται ασήμαντη.

Η νευροαρθροπάθεια του Charcot επίσης αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διαταραχή στο διαβητικό πόδι όπου εξαλείφεται η ποδική καμάρα και το πέλμα παίρνει κυρτή μορφή. και πρέπει να γίνεται έγκαιρα αντιληπτή από τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι βλάβες μπορεί να εμφανισθούν σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών! Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Τι  κάνει ο ποδολόγος για να προστατεύσει τον Διαβητικό ασθενή;

Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας για ακρωτηριασμό, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη φροντίδα των ποδιών σε κίνδυνο για διαβητικούς ασθενείς.

Η ποδολογική φροντίδα εμπεριέχει την επισκόπηση του πέλματος, τον έλεγχο της ακεραιότητας της επιδερμίδας, την περιποίηση των ονύχων και των κάλων.

Ειδικότερα εισφρήσεις ονύχων, κάλοι, δυσμορφίες ονύχων-δακτύλων αποτελούν σημαντικό μέρος της τακτικής ειδικής φροντίδας που χρειάζεται ο ασθενής και μπορεί να προσφέρει ένας ποδολόγος.

Οι παραμορφώσεις αυτές αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται με ειδικά εργαλεία, τροχούς κοπής και λιμαρίσματος ονύχων τα οποία αποστειρώνονται σύμφωνα με όλους τους κανόνες υγιεινής.

Στόχος είναι η αποφυγή ακρωτηριασμών και επιπλοκών στο διαβητικό ποόδι. 

Η συστηματική επίσκεψη στο ποδολόγο για φροντίδα και περιποίηση μπορεί να προλάβει έγκαιρα καταστάσεις και να μην αφήσει να εξελιχθούν.

Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης.

Πελματογράφημα – ορθωτικά πέλματα

Πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι μια μέθοδος τρισδιάστατης καταγραφής και μελέτης των πιέσεων και δυνάμεων που ασκούνται στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου πόδα από το υπερκείμενο βάρος του σώματος. Ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος αφ’ ενός, κι αφ’ ετέρου της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση. 

Τι μετράει ο πελματογράφος;

Γίνονται δυο μετρήσεις:

 • Το στατικό πελματογράφημα που είναι η κατανομή των δυνάμεων αυτών κατά την στάση 
 • Το δυναμικό πελματογράφημα που είναι η κατανομή στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου δυνάμεων και πιέσεων που δημιουργούνται σ’ αυτή κατά τη βάδιση.

Στη Στατική εξέταση

 • Επεξεργάζεται την κατανομή, την εντόπιση και τον μέσο όρο της μηχανικής πίεσης η οποία κατανέμεται στα κάτω άκρα.
 • Μετράει τις αποστάσεις τις γωνίες και την επιφάνεια στήριξης.
 • Αναλύει την σταθερότητα (stability) του ασθενούς κατά την ορθοστατική θέση.

Στη Δυναμική εξέταση

 • Αναλύει τις διάφορες φάσεις του βηματισμού το γράφημα της φόρτισης τη μέγιστη πίεση το χρόνο επαφής και κάθετης συνιστώσας του σωματικού βάρους
 • Μετράει την πίεση σε N/cm2 που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων.
 • Συγκρίνει βήματα από την στατική, δυναμική μέτρηση και δίνει τη δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ των δύο ποδιών.  

Το πελματογράφημα είναι εύκολο και ανώδυνο, ενώ παρέχει τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης προβλημάτων και παθήσεων των πελμάτων, καθώς και της σπονδυλικής στήλης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν αξιολογούνται από τον θεράποντα γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή ή τον ποδολόγο, οι οποίοι μπορούν να προτείνουν τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων πελμάτων αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή.  

Ορθωτικά πέλματα

Αντίθετα με τις τυποποιημένες λύσεις που μέχρι σήμερα μπορούσε να βρει στο εμπόριο οποιοσδήποτε αναζητούσε ένα απλό ή πιο εξειδικευμένο πέλμα, το σύστημα του ψηφιακού πελματογράφου, κατασκευάζει για τον πελάτη το προσωπικό δικό του μοναδικό πέλμα.

Διορθωτικά, ένα ορθωτικό πέλμα-βοήθημα κατασκευάζεται μοναδικά για τον κάθε ασθενή, βάση της μέτρησης, για να ρυθμίσει τις πιέσεις των πελμάτων του.

Τα ορθωτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από ειδικά υλικά ανάλογα με την πάθηση και τον τύπο των παπουτσιών στον οποίο θα φορεθούν (αθλητικά – πολιτικά – παιδικά – ειδικής κατασκευής).

Χρησιμοποιούνται για να εξισορροπούν καταστάσεις που προκαλούνται από παθήσεις του ποδιού όπως πελματικές απονευρώσεις, πόνους στην πτέρνα φλεγμονή στο μετατάρσιο, φλεγμονές και ρήξεις συνδέσμων καθώς και για να διορθώνουν τη βιομηχανική και την ευθυγράμμιση του διασκελισμού.

Η τέλεια εφαρμογή των ορθωτικών πελμάτων βοηθά στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που πηγάζουν και εστιάζονται στο πόδι καθώς και στα προβλήματα που δημιουργούνται στο γόνατο, στα ισχία και χαμηλά στην οσφυϊκή χώρα, εξ αιτίας της λανθασμένης στάσης και βάδισης του ατόμου.