Υπηρεσίες

Υπηρεσίες

Τα ποδολογικά κέντρα MediFoot λειτουργούν σύμφωνα με επιστημονικές προδιαγραφές, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και εφαρμόζοντας εξειδικευμένες τεχνικές και γνώσεις για τη σωστή φροντίδα και τη θεραπευτική περιποίηση των ποδιών σας. 

Στόχος μας να ανακουφίσουμε γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών αναλαμβάνοντας όχι μόνο μια απλή περιποίηση των άκρων αλλά αντιμετωπίζοντας μέχρι και κλινικές περιπτώσεις παθήσεων σε πόδια και νύχια.

Από το πρώτο κιόλας ραντεβού σας στα κέντρα μας, το απόλυτα καταρτισμένο προσωπικό μας θα ασχοληθεί με την αναγνώριση και περιποίηση των παθολογικών καταστάσεων των δακτύλων, των νυχιών και των πελμάτων σας.

Στη συνέχεια θα διαπιστώσει τυχόν βλάβες και αλλαγές στα πόδια, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Ο ρόλος ενός επαγγελματία ποδολόγου άλλωστε είναι να λειτουργεί επικουρικά με τις αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες και πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς. 

Περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε στα εξειδικευμένα κέντρα μας

Ονυχοκρύπτωση

H ονυχοκρύπτωση είναι μια σοβαρή και επώδυνη βλάβη η οποία εμφανίζεται όταν τμήμα της ονυχαίας πλάκας εισχωρεί για κάποιον λόγο στα μαλακά μόρια και προκαλεί έντονο άλγος, οίδημα, ερυθρότητα έως και φλεγμονή. Η δυστροφία αυτή αφορά συνήθως τα νύχια των μεγάλων δακτύλων του ποδιού. Η συγκεκριμένη βλάβη είναι συχνή και προσβάλλει άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ενώ πολλές φορές συνυπάρχει με ονυχομυκητίαση.

Τα αίτια μπορεί να είναι ιδιοπαθή η δευτερογενή όπως: 

 • Η λάθος κοπή των νυχιών
 • Διάφορες δυσμορφίες
 • Δυσπλασία νυχιών (οστρακοειδές, ελικοειδές)
 • Παχυονυχία
 • Κοιλονυχία
 • Ονυχομυκητίαση – Ψωρίαση
 • Υπερπλασία – Υπερτροφία μεγάλου δακτύλου
 • Τα στενά υποδήματα

Αποτέλεσμα της είσφρυσης είναι η εμφάνιση κοκκιώδους ιστού στην προσβαλλόμενη αύλακα με συχνά εκροή ορού ή και πύου.

 

Ορθονυχία

Είναι η τεχνική που βοηθάει τον ποδολόγο να επανορθώσει τη λανθασμένη ροπή του νυχιού, χρησιμοποιώντας διορθωτικά ελάσματα μεταλλικά ή υαλοειδή.

Το διορθωτικό έλασμα έχει την ιδιότητα να κρατάει την ονυχιαία πλάκα σε μία νέα θέση, απομακρύνοντας έτσι το νύχι από τη φλεγμονή και επαναφέροντάς το στο αρχικό του σχήμα. Λειτουργεί για τα νύχια όπως τα σιδεράκια λειτουργούν για να διορθώσουν τη θέση των δοντιών στο στόμα. Η μείωση του άλγους και της φλεγμονής είναι άμεση και η διόρθωση που επιτυγχάνεται είναι μόνιμη.

Ονυχομυκητιάσεις

Η ονυχομηκυτίαση είναι μία λοίμωξη που επηρεάζει τα νύχια και προκαλείται από ένα είδος μύκητα που ονομάζεται δερματόφυτα. Από την ύπαρξη της λοίμωξης επηρεάζεται τόσο η ονυχαία πλάκα όσο και η κοίτη του νυχιού, αλλά και το δέρμα κάτω από αυτήν όπως και η μήτρα. Το νύχι αλλάζει χρώμα, παχαίνει και κυρτώνει.

Παλαιότερα η πάθηση αφορούσε περισσότερο τους άνδρες παρά γυναίκες. Η αναλογία αυτή ωστόσο ανατρέπεται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των βερνικιών αλλά και της μη τήρησης των πρωτοκόλλων υγιεινής κατά τη διάρκεια της παροχής υπηρεσιών υγείας των ποδιών.

Οι μύκητες στα νύχια εμφανίζονται συνήθως σε άτομα που χρησιμοποιούν δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια ή ντους, αλλά και σε όσους ιδρώνουν πολύ διότι οι συγκεκριμένοι μύκητες αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον ακόμα και μέσα στα παπούτσια μας. Η ονυχομυκητίαση εκτός από αντιαισθητική μπορεί να γίνει και ενοχλητική καθώς παραμορφώνει τα νύχια προκαλώντας πόνο και μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα είναι πιθανό να οδηγήσει σε πιο σοβαρές και επικίνδυνες δευτερογενείς λοιμώξεις ιδιαίτερα στους διαβητικούς ασθενείς.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και διάφορα φάρμακα για την αντιμετώπισή της. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά σκευάσματα ή από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα (που χορηγούνται από τον αρμόδιο γιατρό) σε συνδυασμό πάντα με καθαρισμό της πάσχουσας περιοχής από ποδολόγο. Αξίζει να σημειωθεί οτι τα από του στόματος φάρμακα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όμως δυστυχώς  φέρουν και σοβαρες παρενέργειες. Πολλοί γιατροί αποφεύγουν να τα χορηγήσουν σε ασθενείς με προβλήματα και ευαισθησία στην καρδιά, το συκώτι, ή το ανοσοποιητικό σύστημα, ή σε ασθενείς που λαμβάνουν άλλα φάρμακα για να αποφύγουν τις επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους, στη MediFoot έχουμε στραφεί σε λύσεις με φυσικά προστατευτικά προϊόντα όπως τη Nail Protection Lotion με βάση τα αιθέρια έλαια και βάμματα προκειμένου να εμποδίσουμε τις ονυχομυκητιάσεις.

Τα ενεργά συστατικά της Nail Protection Lotion αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών αλλά και στη ρίζα τους. H Nail Protection Lotion επιτρέπει την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη της μελλοντικής επανεμφάνισης της.

Η ολοκληρωμένη προστατευτική προσέγγιση και ο ποδολογικός καθαρισμός, έχουν κάνει τη Nail Protection Lotion την καλύτερη λύση για μόνιμη απαλλαγή από τους μύκητες.

Ρωτήστε μας για το σκεύασμα που χρησιμοποιούμε και πλέον διατίθεται στο e-shop μας.

Αποκατάσταση ονυχιαίας πλάκας

Πρόκειται για την αισθητική, προστατευτική, αλλά και λειτουργική αποκατάσταση κατεστραμμένων νυχιών που μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς η μυκητιάσεις, με τη χρήση ειδικών θεραπευτικών και προστατευτικών ρητινών που αντικαθιστούν το νύχι, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά κυρίως για την προστασία της κοίτης του νυχιού, την σωστή επανέκφυσή του και την αποφυγή σοβαρών και μόνιμων τραυματισμών.

Ονυχογρύπωση

Η δυστροφία αυτή αφορά συνήθως τα νύχια των μεγάλων δακτύλων χωρίς να αποκλείονται και τα υπόλοιπα νύχια του ποδιού και είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη, ενώ μπορεί να συνυπάρχει με ονυχομυκητίαση.

Η μία πλευρά της μήτρας αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζει την φορά της ανωμαλίας. Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού, δεν σταματά στο υπονύχιο, αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά μέχρις ότου πάρει ελικοειδή μορφή. Τα νύχια αυτά μοιάζουν με κέρας ή νύχι αρπαχτικού πουλιού. Η κοίτη των νυχιών υπερτρέφεται και η υπονύχια αύλακα γεμίζει λεπιδώδη κεράτινη μάζα. Η ονυχογρύπωση εμφανίζεται συχνά σε ηλικιωμένα άτομα ενώ τα αίτιά της μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα,

Ο ποδολόγος περιποιείται το υπερτροφικό νύχι προλαμβάνοντας έτσι τυχόν επιπλοκές λόγω τραυματισμών. Παράλληλα προτείνει στον ασθενή κατάλληλα σκευάσματα και υποδήματα και συστήνει συχνή περιποίηση σε ποδολογικό κέντρο.

Υπερκερατώσεις

Η υπερκεράτωση είναι μια φυσιολογική αντίδραση  του δέρματος στην πίεση. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και είναι εκεί για να μας προστατεύει. Όταν λοιπόν ασκείται υπερβολική πίεση σ’ ένα σημείο, αυτό αρχίζει να παράγει παραπάνω κερατίνη (πρωτεΐνη) με σκοπό να χτίσει ένα προστατευτικό τοίχος. Τα πόδια μας δέχονται αυξημένες πιέσεις καθημερινά οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε υπερβολικό βάρος η ακατάλληλα υποδήματα. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η κληρονομικότητα ή οι  φαρμακευτικές αγωγές, σε κάθε περίπτωση η αύξηση της επιφάνειας του δέρματος στον άκρο πόδα, μπορεί να είναι επίπονη και να δυσχεραίνει την βάδιση. Οι υπερκερατώσεις δεν έχουν ένα συγκεκριμένο σχήμα και η υφή τους  είναι σκληρή και άγρια.

Συστήνεται η αφαίρεσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα  προς αποφυγήν περαιτέρω προβλημάτων διότι εκτός του πόνου που προκαλούν, σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι διαβητικοί, μπορούν να προκαλέσουν (λόγω της αυξημένης πίεσης) επικίνδυνα έλκη. Γι’ αυτόν τον λόγο στην MediFoot φροντίζουμε εκτός από τον ασφαλή καθαρισμό των υπερκερατώσεων να δίνονται και οι κατάλληλες οδηγίες περιποίησης και συντήρησης για το σπίτι.

Κάλοι, Τύλοι

Οι κάλοι είναι η αντίδραση του δέρματος των ποδιών κατά της συνεχούς πίεσης και καταπόνησης που οφείλεται κυρίως στα ακατάλληλα παπούτσια.

Ως άμυνα ο οργανισμός σχηματίζει στο σημείο σκληρό δέρμα, το οποίο μεγαλώνει εσωτερικά, σε κωνικό σχήμα, δημιουργώντας ένα σκληρό πυρήνα. Ο πόνος που προκαλείται από την πίεση του πυρήνα στα νεύρα που διασχίζουν τις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος είναι ιδιαίτερα έντονος. Η αντιμετώπιση από τον ποδολόγο είναι ανώδυνη αναίμακτη και με άμεσα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Μυρμηγκιές, Ακροχορδώνες

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και είναι μεταδοτικές. Πρόκειται για καλοήθειες οι οποίες αναπτύσσονται στο πέλμα και προκαλούν αρκετή δυσφορία έως και έντονο πόνο.

Τα συχνότερα μέρη επιμόλυνσης είναι τα δημόσια ντους, οι πισίνες και κάθε μέρος όπου υπάρχει υγρασία ζέστη και πολύς κόσμος. Συχνά λόγω της εμφάνισης τους (υπερκεράτωση και σχήμα) και της θέσεως τους, συγχέονται με κάλους και αντιμετωπίζονται λάθος με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού και κατά συνέπεια την αύξηση του πόνου.

Αβλαβείς μεν επώδυνες και μεταδοτικές οι μυρμηγκιές δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η αφαίρεση τους γίνεται με διάφορες τεχνικές και μεθόδους. Μπορεί να απαιτηθούν αρκετές συνεδρίες έως την εξάλειψη τους αλλά η αφαίρεση τους είναι αποτελεσματική.

Ορθοπλαστική

Μία παραμόρφωση των δακτύλων  ακόμη  και αν δεν είναι πολύ έντονη, μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις οι οποίες προκαλούν πόνο και δυσφορία στα συγκεκριμένα σημεία, π.χ. μετατάρσιο, μεσοδακτύλια διαστήματα και κεφαλές των δακτύλων. Η κατασκευή  και η εφαρμογή ειδικών προστατευτικών σιλικονούχων επιθεμάτων αποσυμπιέζει και ανακουφίζει τα σημεία αυτά προσφέροντας μια ποιοτική καθημερινότητα.

Διαβητικό πόδι

Με τον όρο «διαβητικό πόδι» χαρακτηρίζονται οι βλάβες των ποδιών διαβητικών ατόμων από τον αστράγαλο και κάτω οι οποίες διακρίνονται σε ενδογενείς και εξωγενείς. Επιπλοκές που μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή φροντίδα και πρόληψη, που όμως απειλούν τους διαβητικούς και τους στοιχίζουν συχνά τα άκρα τους. Δύο είναι οι μεγάλες βλάβες που προκαλούνται από τον διαβήτη στα πόδια, η διαβητική Νευροπάθεια και η περιφερική Αγγειοπάθεια.

Ο συνδυασμός δε και των δυο καθιστούν το πόδι ευάλωτο. Η νευροπάθεια, δηλαδή οι βλάβες στα αισθητικά νεύρα καθιστούν το άτομο ανθεκτικό σε πόνο, ζέστη και κρύο. Εκεί είναι και η παγίδα. Μπορεί ο διαβητικός να πατήσει κάτι η να βάλει τα πόδια του πολύ κοντά στην σόμπα ή το τζάκι και να μην καταλάβει πόνο η κάψιμο. Η νευροπάθεια δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους ασθενείς και γι’ αυτό στις εξετάσεις ρουτίνας των διαβητικών δεν πρέπει να παραλείπεται η εξέταση των ποδιών και ειδικά της αισθητικότητας. Η πρόληψη της νευροπάθειας είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή μετά την ανάπτυξή της ο ασθενής δύσκολα προστατεύεται καθώς αισθάνεται τα πόδια του ξένα. Εκτός από την έλλειψη της αισθητικότητας που οδηγεί σε μη αντιληπτούς τραυματισμούς, άλλοι μηχανισμοί με τους οποίους η νευροπάθεια συμβάλλει στο διαβητικό πόδι είναι η ξηρότητα του δέρματος και η τροποποίηση της μικροκυκλοφορίας. Η άλλη παγίδα είναι η Αγγειοπάθεια, η στένωση των αγγείων των κάτω άκρων. Αυτό σε απλή γλώσσα σημαίνει ότι τα άκρα λόγω της στένωσης σιγά σιγά δεν τροφοδοτούνται φυσιολογικά και αρχίζουν να ανοίγουν πληγές από μέσα προς τα έξω .Καμία βλάβη, όσο μικρή κι αν είναι δεν πρέπει να θεωρηθεί ασήμαντη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, οι βλάβες μπορεί να εμφανισθούν σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών! Οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ! Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης.

Πελματογράφημα – ορθωτικά πέλματα

Πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι μια μέθοδος τρισδιάστατης καταγραφής και μελέτης των πιέσεων και δυνάμεων που ασκούνται στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου πόδα από το υπερκείμενο βάρος του σώματος. Ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομικής μορφολογίας του πέλματος αφ’ ενός, κι αφ’ ετέρου της κατανομής των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση. 

Τι μετράει ο πελματογράφος;

Γίνονται δύο μετρήσεις:

 • Το στατικό πελματογράφημα που είναι η κατανομή των δυνάμεων αυτών κατά τη στάση 
 • Το δυναμικό πελματογράφημα που είναι η κατανομή στην πελματιαία επιφάνεια του άκρου δυνάμεων και πιέσεων που δημιουργούνται σ’ αυτή κατά τη βάδιση.
 • Ορθωτικά

Αντίθετα με τις τυποποιημένες λύσεις που μέχρι σήμερα μπορούσε να βρει στο εμπόριο οποιοσδήποτε αναζητούσε ένα απλό ή πιο εξειδικευμένο πέλμα, το σύστημα του ψηφιακού πελματογράφου, χαρίζει μια προσωποποιημένη λύση σε κάθε πελάτη ο οποίος αποκτά το δικό του μοναδικό πέλμα.

Ένα ορθωτικό πέλμα-βοήθημα κατασκευάζεται αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή, βάση της μέτρησης, ώστε να ρυθμίσει τις πιέσεις των πελμάτων του. Τα ορθωτικά βοηθήματα κατασκευάζονται από ειδικά υλικά ανάλογα με την πάθηση και τον τύπο των παπουτσιών στον οποίο θα φορεθούν (αθλητικά – πολιτικά – παιδικά – ειδικής κατασκευής).