Ιστορική Ανασκόπηση Ποδολογίας

Η περιποίηση των ποδιών από αρχαιοτάτων χρόνων, σε όλο τον κόσμο αποτελούσε ιεροτελεστία. Βλέπουμε ήδη τους σκλάβους να είναι υποχρεωμένοι να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών τους.

Συμβολική καθαριότητα των ποδιών βρίσκουμε και στη θρησκεία μας, όπου ο Ιησούς πλένει τα πόδια των μαθητών του και τα σκουπίζει με μία πετσέτα (κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο 13).

Το 1600 περίπου π.Χ. σ’ έναν αιγυπτιακό πάπυρο βρίσκει κανείς συνταγές για την περιποίηση των νυχιών.

Την εποχή της Αναγέννησης την περιποίηση των ποδιών και κυρίως κάλων και νυχιών αναλαμβάνουν στα ιαματικά λουτρά, παράλληλα με την αφαίρεση των δοντιών. Έτσι στην Αγγλία εμφανίζονται οι πρώτοι Ποδολόγοι ή αλλιώς (Chiropodists) ταυτόχρονα με τους οδοντογιατρούς.

Στα μέσα όμως του 19ο αιώνα ξεχωρίζουν τις ειδικότητες. Το πρώτο εγχειρίδιο για την Ποδολογία γράφτηκε το 1762 από τον Hernn Rousselot. Παρουσίαζε τρία διαφορετικά ιαματικά λουτρά και την εξέλιξη της Ποδολογίας.

Δώδεκα χρόνια αργότερα κάνει την εμφάνισή του ο γάλλος Nicolas-Laurent Laforest με το βιβλίο του, όπου αναφέρει περιστατικά και εικόνες από την παροχή υπηρεσιών του στον Λουδοβίκο τον 16ο.Το χρονικό αυτό διάστημα το επίπεδο της Ποδολογίας ανεβαίνει ραγδαία και ακόμα ο ίδιος ο Nicolas-Laurent Laforest δημιουργεί τον δικό του επαγγελματικό χώρο, σταματώντας τις επισκέψεις κατοίκων.

Το 1802 στην Αγγλία εκδίδεται το πρώτο βιβλίο (Begriff Chiropodist) από τον Άγγλο David Low ο οποίος μετέφρασε το βιβλίο του Laforest. Το πρώτο αγγλικό Ποδολογικό κέντρο λειτουργεί από τον Heymann Lion ο οποίος δημιουργεί και μία συλλογή φωτογραφιών των περιστατικών που αναλαμβάνει με τα πρώτα Ποδολογικά εργαλεία.

Το 1900 ο F.E. Bilz στο βιβλίο του με θέμα « το ανθρώπινο σώμα », επικεντρώνει την προσοχή του στα πόδια και τη σημασία της καλύτερης περιποίησης αυτών, δίνοντας προτεραιότητα στα ποδόλουτρα, στην καθαριότητα, τις κάλτσες και τα παπούτσια. Επισημαίνει την ιδιαιτερότητα του κάθε ποδιού αναφέροντας ότι διαφέρουν στην κατασκευή και το μέγεθος.

Στο τέλος του 19ο αιώνα, αρχές του 20ου εμφανίζονται οι πρώτες σχολές και τα πρώτα εργοστάσια κατασκευής μηχανημάτων και εργαλείων.

Απόσπαμα από περιοδικό “Ποδαλείριος”

Κοινοποίηση: